.

.
kezdőlap

Sporthorgász 2006. január

Ránk zúdult a tél, megállás nélkül építi állásait idefenn az északi végeken. A városi havakhoz szokott autósnak szemkápráztató a hófehér lepel, melybe csak a szánok talpa hasít barázdát, csipkét pedig a környék vadjainak lábnyoma formáz. Az út mellett a Jósva-patak szalad, szélein jégvirágos a part, bucskázik rajta a reggeli fény, párolgó vize mögött rejtőzködik a közeli Jósvafő.Téli patakjáró túránk úti célja ez a szerény vízfolyás, amely a természet rendjéhez igazodva patakká duzzad, de vannak évek, amikor folyónak képzeli magát. Jósvafőn a barlangból kifolyó forrás vize be, itt a legzordabb télben is lehet pisztrángot vagy domolykót fogni. A környéken fakadó karsztforrások kisebb patakokat táplálnak, köztük a Jósva-patakot, amely a forrásától indulva 400-500 méter után felveszi a Komlós-forrás vizét. A falucska északi részén csatlakozik hozzá a Tohonya-patak, mely a Kecső-patak, Szabó-kút, Kis-Tohonya, Nagy-Tohonya és Lófej-források vizét szállítja. A majd' kétszeresére duzzadt Jósva-patak, Ófalu végén felveszi még a Kajta-patak vizét is. Miután összegyűjtötte a környék forrásait, csapadékvizeit, elsiet a Bódvába, az-után a Sajón keresztül a Tiszába, Dunába, majd a Fekete-tengerbe. Érdekes, hogy a pisztrángászok által oly kedvelt Jósva-patak kezdete egy 1953-as felmérés szerint a szlovákiai Kecsőben van - és nem Jósvafőn. Ha innen számoljuk, akkor a Jósva a torkolatig 164 kilométer hosszú utat tesz meg.




Erdélyi Balázs cimborám hívott pár napja, hogy mit szólnék egy jóízű pisztrángozáshoz... Nem kell messzire menni, csak ide a szomszédos Jósvára. Ami neki tényleg a szomszédban van, hiszen Debrecenből úgy jön ide telente, mint a hazajáró lélek, hogy kiélhesse legyes szenvedélyét. Hajnali négykor vetett ki az ágy, még egy kávét sem ittam, hogy le ne késsem a találkozót, amit a falu kocsmájánál beszéltünk meg. Valamikor nagyon utáltam ezeket a szövetkezeti, egy kaptafára készült csehókat, de az idő múlásával annyi minden meg-szépül, még ezek is, ahol falusias szemérmességgel fél áron mérik a féldecit. A fasírozott még meleg, nem sajnálták belőle a cseresznyepaprikát, szilvapálinkával eszegetve, iszogatva derűsen telik az idő. A kocsit egy mellékutcában hagytam, az ablakból látom, hogy Balázsék is megérkeztek. Nem húzza az időt, rögtön alsógatyára vetkőzik, és komótosan veszi elő a neoprénnadrágot. A közeli patakban csobban a víz, Balázs ott terem, és diadalmasan mutatja fiának, eszik a pisztráng. Néhány asszony kosárral a kezében megy a szomszédos boltba, meg sem hökkennek az alsógatyás emberen, úgy látszik, Jósvafőn télidőn megszokott, hogy alsógatyában, fél lábon ugrálnak a férfiak. Térdig érő hóban araszolunk felfelé a patak mentén, hogy a kisebb zubogók, nagyobb kövek, bedőlt fák takarásában megbúvó pisztrángokat lépre csaljuk. A műlegyes horgászat a különféle horgászmódszerek közül a legsportszerűbb, hiszen szakáll nélküli horoggal, valamilyen légylárva vagy bogár imitációjával próbálja a horgász megtéveszteni a halakat. A domolykó óvatos jószág, elég egy ágreccsenés vagy a horgász árnyékának vízre vetülése, máris iszkol a helyszínről. Ezért aztán térden állva, máskor fa mögé bújva próbálja az ember a vízre ejteni a műlegyet úgy, hogy annak mozgása a sodródó vízben természetesnek hasson. A pisztráng már kevésbé félénk, ráadásul a Jósva felső részén tilos a horgászat, van ideje szebb korokat megérni. Láttunk is néhány jó kiló körüli példányt megcsillanni a jeges vízben.Pisztrángfélékből mind a szivárványos, mind a sebes fogható a patakban, ráadásul - és ez igazán különleges! - Európában egyedül itt, a Jósva-patakban ívik le a szivárványos pisztráng. Megfogásukhoz klasszikus nedves legyet használunk, angol módszer szerint, a parton állva, a vizet átfésülve horgászunk. Söprögető technikának hívják ezt a horgászatot, amelyhez a felkínált legyek a Butcher, a „hentes", a March brown, azaz „márciusi barna", és fogós még a February red, a „februári piros" fantázianevű is. 


Az Aggteleki Nemzeti Park területén járunk, amely 1985-ben létesült Észak-Magyarország festői karsztvidékén. A nemzeti park északon a Szlovák Karszt Tájvédelmi Körzettel határos; a két terület tájföldrajzi, kultúrtörténeti, földtani szempontból is egységet alkot, és nemzetközi védettséget élvez. A Jósva most sebesen szalad, az itteni patakok vízjárását csapadékmaximumok és a tavaszi hóolvadás szabályozza, nemritkán előfordulnak kisebb arvizek is. Kicsit hihetetlen, de igaz, a Jósva-patak vízállását mar 1894-től mérik! A térség a Sajó-Bódva vízgyűjtőjéhez tartozik, a felszíni vízfolyásokat a barlangi patakok és a karsztforrások táplálják, melyeknek egy resze csak időszakosan működik. Érdekesség, hogy a Szlovákiából érkező Kecső-patakot, amely Kecső községben ered, ugyancsak Jósvának hívják az ottaniak.Elindulunk a Jósva völgyében lefelé. Sikerül egy szép szivárványost fogni, gyors fotózás után már megy is vissza a patakba - megcsillan a karcsú test, villanásnyi idő alatt eliszkol. Szép a völgynek tartó út, balról a falu házai, jobbról erdős domboldal kísér bennünket, a patak mellett ropog a hó, a csend tapintható. Egy nagyobb bedőlt fa alól újabb szivárványos kerül a merítőbe, menekült volna az ágak alá, de az erős, vékony zsinór nem engedte. Megint fotózás, aztán vissza a patakba, amiről a völgyet is elnevezték. Fluvius llsuafey (Jósvafej, Jósvafó') - áll egy 1272-ben kelt latin nyelvű oklevélben (a teresztenyei királyi adománylevélben) víznévként. Ugyanez a víznév bukkan fel később, 1295-ben az egri káptalan által készített adásvételi szerződésben, de ekkor még lakott településnek nyoma sincs. Majd csak később, az 1300-as évek végén kerül elő első írásos emlék, mely már jobbágytelkekről, torony nélküli kőegyházról, elhagyott malomról tesz említést Mi pedig megyünk tovább a patak mentén, sokáig eredménytelenül ejtegetjük, úsztatjuk a különféle legyeket - hiába, a pisztrángozás már csak ilyen. Már látszik, ahogy borul az idő, be kell érnünk azzal a néhány szép szivárványossal, melyek remekül alkalmazkodnak mindenkori élőhelyükhöz. Az utóbbi években terjedőben vannak különleges szín-változataik, mint az aranypisztráng, de kék és zöld mutánsok is ismeretesek. Sok mozgás, kevés hal, de kárpótlásul itt van a táj, amelynek nagy látványossága a világ-szerte híres Baradla-cseppkőbarlang, és Jósvafőn járva be kell térni a középkorban épült református templomba - fakazettás mennyezete, falazott szószéke különleges látnivaló.


Már rég volt, amikor ebédhez harangoztak, korgó gyomorral érünk fel a Tengerszem Szállóhoz, mely nemcsak hogy egész évben nyitva van, de remek a konyhája is. Idefentről mutatja meg magát igazán a táj, a sziklás hegyoldalak közé zártfalu, a századelőn épült lakóházaival, a hagyományos paraszti életformát elénk táró tájházával, ipari és kultúrtörténeti emlékeivel valóban marasztaló. Hazafelé megálltunk Edelénynél, mert Balázs régebben horgászott már a Bódvának ezen a szakaszán. Pisztrángnak persze most se híre, se hamva, de az egyik kanyarban Koppány, Balázs fia fog egy apró süllőt. Piszok jó keze van, pár éve alig látszott még ki a combcsizmából, de a Sajó szlovák szakaszán már kioktatott bennünket pisztrángfogásból; most pedig itt vigyorog a Bódva partján a léggyel fogott süllővel.Halat nem sokat fogtunk, de egyre erősebb bennem a meggyőződés, hogy a Jósva-patak az egyik legszebb pisztrángos vizünk, mely még télen is ad halat - többet ennél nem kívánhatunk.

Zákonyi Botond