.

.
kezdőlap

Domolykózás a határvidéken

PV tv


A Légy-Ott műlegyes horgászmagazin ezúttal a Ménesvölgyi-tóra látogatott Erdélyi Balázzsal és Józsa Imre színművésszel, a „PV TV hangjával”. A tó gazdag domolykó állományáról híres és Balázsék ezt alá is támasztották fogásaikkal.


Forgatás
Budapesthez képest ugyan nincs túl közel Szögliget, ahol a Ménesvölgyi-tó található, de az Aggteleki Nemzeti Park zavartalan csendje és a tó kiváló adottságai mégis érdemessé teszik, mint horgásztúra úti cél. A legolcsóbb és egyben a tóhoz legközelebbi szállás lehetőség a Szalamandra Vendégház. Kertjében hangulatos, fedett sütögető épület és várnak álcázott játszótér is gazdagítja a szolgáltatások sorát.
Szalamandra Ház

Játszótér
Miután elfoglaltuk a szállást, rögtön a Ménesvölgyi tóhoz vettük az irányt, ami körülbelül 1,5 kilométernyi autó utat jelentett. Balázsnak már hosszú idő óta kedvelt horgászhelye ez a tó, melyet a Ménes patak karszt vize táplál.„Ahhoz képest, hogy egy tóról beszélünk, nagyon változatos a vize. Hol sekélyebb, hol mélyebb a meder, a nádasok pedig nem egyenletesen ölelik körbe a partját. A ráhajló bokrok alatt pedig nagy valószínűséggel érhetünk el sikereket a domolykó horgászatban” – mondta Balázs a tó adottságairól.
Ménesvölgyi-tó
Balázs „ösztönöktől vezérelve”
Józsa Imre már évek óta szerelmese a műlegyezésnek, sőt, tiszteletbeli elnöke is volt az alakuló MŰHOSZ-nak. Balázs ismertette meg vele ezt a kitartást igénylő horgász sportot. Elmondása szerint, ritkán jut ideje a gyakorlásra, ezért is örült, hogy ez alkalommal újra felhúzhatta gázló ruháját.
Józsa Imre legyeskedik
Felesége és egyben kollégája, Létay Dóra is elkísérte a kirándulásra. „Bevallom őszintén, a műlegyezésről először magukat legyező férfiak jutottak eszembe. Imrének hála, most már tudom, hogy ez egy nagyon látványos horgászati módszer. Én ugyan nem érzek késztetést arra, hogy kipróbáljam, de mivel nagyon szeretem a halat, mint ételt, örömmel veszem, ha Imre alkalmomadtán hazaállít zsákmányával”- mesélte Dóra a parton a fiúk horgászatát nézve.
Partnerek, nem csak a színpadon…
Balázs javaslatára az Iron Blue Dun szárnyas, nedves változatát használták, ami rövid időn belül be is bizonyította, jó választás volt. Látszott, hogy Balázs már évek óta kitartóan gyakorolja a műlegyezést: pontos gördülő dobással a megfelelő helyen „prezentálta” a műlegyet, amit a domolykók nagy arányban természetes táplálékuknak véltek.
Imre az első napon nem volt sikeres, de a műlegyes filozófiához híven, tudta, nem feltétlenül a kapások száma adja e horgászat lényegét. Körbe nézve a Ménesvölgyi-tó partján, kezdtem érteni, mire gondol… A csend és a béke szinte „bántotta” a fülünket a nagyváros forgatagához képest.
A fárasztó horgászat után, kihasználva a Szalamandra ház sütögető helyét, valamint Balázs és Imre szakács adottságait, gombás bruscetti készítésbe kezdtünk. Érdekes élmény volt, hogy a két mester gasztronómus mellett, Dóra és jómagam (mint a stáb nő tagjai) csupán kukta szerepet tölthettünk be. Ők ketten azonban nehezen egyeztek meg a gomba szeletek vastagságán, a hagyma mennyiségén, vagy a szalonna megfelelő átsültségének mértékén. Fontos leszögezni, hogy évszázados barátok, apró zsörtölődéseiket nem lehetett komolyan venni!
Balázs mesterszakács mozdulata
Készül a gombás bruscetti
Másnap kora reggel újra a Ménesvölgyi-tó domolykóira vadásztunk. Ezúttal Imrének sem maradt el a siker. A víz az esőzés után talán zavarosabb volt, de a szél egy konkrét helyre nyomta a halakat, ahol érdemes volt próbálkozni.
Ebből is látszik, hogy a kitartás meghozza eredményét! Imre első domolykójának visszaengedése után, szerényen úgy érezte, hogy a csúcson kell abbahagyni. Inkább el kirándultunk a közeli forráshoz, hogy egy kissé felfrissüljünk.
Mielőtt visszatértünk volna zajos fővárosunkba, megnéztük a világ Legnagyobb Könyvét (hivatalos Guiness Világ Rekord). Ki hitte volna, hogy ezen a határvidéken él egy kitartó és nagyra törő álmait megvalósító ember, akit úgy hívnak Varga Béla. Szinpetri nem egy világváros. Kétségtelenül gyönyörű hely, de nem számít az ember arra, hogy Gutenberg nyomtatási múzeumot és a vidék természeti értékeit bemutató 4,18 m x 3,77 m-es hatalmas könyvet talál benne. Varga Béla azonban megalkotta, számtalan dolgos kezet koordinálva ezt a 1420 kg súlyú gigászi olvasmányt, amit ugyan csak a Gutenberg napján „lapoznak fel”.
Hagyományos vízi malom hajtja a nyomdagépeket
Remélem kedvet kaptak e régió felfedezéséhez, akár horgászat céljából, akár hétvégi kirándulás gyanánt! Az itt forgatott Légy-Ott epizód szeptemberben kerül a PV TV műsorára. Tartsanak velünk a képernyők előtt!
„Légy jó mindenhol!”
Szöveg és kép: Kovásznai Szász Réka